Min varukorg

X

Swedish Stockings är pionjärerna som vill bli kopierade!

Skriven av Johanna Juelsson

• 

Publicerat september 07 2021

Deras strumpbyxor är gjorda av gamla fisknät och plast flaskor. "Visionen är att förändra hela industrin. Vi vill vara det mest innovativa företaget på marknaden." säger Linn Frisinger, vd och grundare av Swedish Stockings.

Linn Frisinger, vd och grundare på Swedish Stockings.

Hur kom du på idén?
Jag såg dokumentärfilmen Glödlampskonspirationen. Den handlar om att varor och produkter har ett planerat åldrande och görs för att gå sönder efter en viss tid. Strumpbyxor var en lyxprodukt med lång livslängd, men idag är det en av kvinnors värsta slit och släng produkter. Dessutom är de tillverkade av olja och slängs ofta i vanliga soptunnan. Man hade aldrig fått för sig att slänga plastflaskor, men med strumpbyxor ser det annorlunda ut trots att de är lika farliga för miljön. 

Vad är det som gör Swedish Stockings unikt?
Swedish Stockings är det enda miljövänliga strumpbyxföretaget i världen. Alla våra produkter är tillverkade av återvunna material i s.k "zero waste" fabrik i Italien. Vi har också ett återvinningsprogram dit alla kan skicka sina gamla kasserade strumpbyxor. Vi tar emot alla varumärken, inte bara vårt egna, och återanvänder materialet på nytt.

Swedish Stockings tillverkar bord av gamla strumpbyxor
som kommer till deras återvinningsprogram.

Vad betyder hållbarhet för dig i ditt arbete som designer?
Vi försöker jobba med ett kretsloppstänk från A till Ö för att sluta cirkeln. Alla aspekter är viktiga; färgning, vattenrening, förpackningar och transport. Det vi skapar ska kunna leva över tid, oberoende av trender och säsonger. Det absolut viktigaste när det gäller strumpbyxor är däremot dess kvalité. Att de ska hålla länge, så att vi kan handla dem mindre ofta.

Swedish Stockings har gjort strumpbyxor tillverkade av b.la. PET-flaskor,
100% återvunna material och ett par strumpbyxor gjorda av en blomma.

Vilket av era projekt är du mest stolt över?
Innovations by Swedish Stockings är ett projekt som vi driver vi för att pusha oss själva. Vårt syfte har från start varit att förändra och influera hela industrin och vi är helt transparenta med vad vi gör. Vi har gjort strumpbyxor av allt från plastflaskor och gamla fisknät till en blommande bönplanta! Senast gjorde vi en kollektion bord av kasserade strumpbyxor som vi fått in via vårt recycling-program

Linns favoritstrumpbyxor Agnes med ett klassiskt hundtandsmönster.

Vilken är din favoritprodukt och hur brukar du bära dina Swedish Stockings?
Min favorit i höst är Agnes hundtand, ett mönster som verkligen är superpoppis just nu. Men samtidigt väldigt klassiskt! Strumpbyxor är verkligen världens bästa accessoar. Jag kan enkelt både klä upp och ner en outfit beroende på tillfälle och den är dessutom väldigt plånboksvänlig jämfört med många andra accessoarer.

Intresserad av att köpa de mest hållbara strumpbyxorna i världen? Se hela vårt utbud här.