Min varukorg

X

SUSTAINABILITY EDIT 2021

Skriven av Linn Frisinger

• 

Publicerat april 13 2021

Sedan starten 2013 har Swedish Stockings vision varit att förändra och influera strumpbyxindustrin att ställa om till en mer hållbar produktion. Vi har alltid stöttat kampen för en mer hållbar framtid, men vi har insett på vägen att hållbarhet handlar om mer än just klimatet. Hållbarhet handlar om tre saker: den sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekten. Efter att ha prioriterat de miljömässiga målen har vi nu breddat vårt perspektiv och istället valt att fokusera på ansvarstagande i sin helhet, och därmed tillhandahålla transparens genom produktionskedjan hela vägen hem till dig som konsument.


8 miljarder tights produceras, bärs en gång och slängs varje år vilket gör strumpbyxor till en av kvinnors värsta slit-och-släng produkt. Textilindustrin är en av de mest förorenande industrierna i världen och situationen håller bara på att bli värre. Välgörenhetsorganisationer, soptippar och mark svämmar över av främst lågkvalitativa och billigt producerade textilier som inte går att använda och som inte bryts ned.

Swedish Stockings vision är att bli världens första cirkulära strumpbyxmärke. Vi vill kunna producera ett nytt par strumpbyxor från ett gammalt par. Just nu är vi inte riktigt där än, men vi undersöker hela tiden nya sätt att producera på, både genom val av material och produktionsmetoder så att vi en dag ska kunna sluta cirkeln helt. Till dess fortsätter vi producera med återvunna och innovativa material i en produktionsprocess med så lite miljöpåverkan som möjligt, samt se till att återvinna alla tights vi kan komma över.

Vi är medvetna om att det är en stor vision och målet är bara möjligt om vi konstant strävar efter att vara vid frontlinjen, hitta nya och innovativa sätt att leda vägen framåt, samt agerar som en förebild på alla nivåer.


Vår produktion

Vi väljer noggrant ut de fabriker och partners vi väljer att arbeta med och vi överväger många olika faktorer när vi tar oss an nya leverantörer eller tillverkare. Några av dessa faktorer är: engagemang i miljöfrågor, syn på och engagemang i sina medarbetare, arbete med hållbara material, geografisk plats och ekonomiska förutsättningar. Alla våra fabriker betalar levnadslöner enligt kontrakt som finns mellan den italienska staten och fabrikerna. Detta kallas National Labour Contract for Textile Industry.

Idag ligger hela vår leverantörs- och produktionskedja inom Europa. Vår långsiktiga ambition är att kunna arbeta tillsammans med fabriker ännu närmare Sverige, men för tillfället finns expertisen vi behöver för att kunna producera de tunnaste och mest högkvalitativa tightsen i Italien. Dessutom är det viktigt för oss att produktionen kan möta våra hållbarhetskrav. Eftersom våra största marknader är Sverige, Storbritannien, Tyskland och USA är våra Italienska producenter dessutom strategiskt placerade.

Material

Polyamiden vi producerar med är inte ett råmaterial, utan överblivet avfall från nylonindustrier såsom sportklädesindustrin. I vissa fall har materialet redan gått en vända via konsument som en produkt, och ibland inte. Trots att nylon är en icke naturlig och oljebaserad produkt, så kan vi spara överflödiga avfall genom att använda resterna från andra industrier. Det är mycket bättre än att låta det bli skräp i naturen som sen aldrig (eller väldigt, väldigt långsamt) bryts ner. 

Alla våra material är OEKO-TEX Standard 100 certifierade, vilket betyder att råmaterialen måste följa strikta laboratorietester som försäkrar om att de inte innehåller några skadliga substanser för varken människor eller natur. Detta försäkrar att produkterna möter de miljömässiga kraven. 

De naturliga fibrer som används i våra produkter har producerats i linje med ekologisk jordbruksstandard eller är erkända av GOTS. Vi är också certifierade av Bluesign, vilket innebär ansvarsfullt och hållbart arbete när det kommer till människor, miljö och material. Detta säkerställer transparens och möjlighet att spåra alla steg i produktionsprocessen ända ner till råmaterialen.


Återvinning

För att kunna erbjuda ett bättre alternativ till den moderna strumpbyxan och även städa upp lite i industrin, startade vi Swedish Stockings Recycling Club 2016. Vår ambition är att förhindra att strumpbyxor slängs på soptippen eller i naturen, därför har vi öppnat upp för att vem som helst kan skicka sina gamla, trasiga, använda nylonstrumpbyxor av vilket märke som helst till oss. Vi maler ner dem och adderar återvunnet fiberglas för att skapa fyllnadsmaterial.

Det upcyclade materialet används för att skapa tankar och behållare att förvara olje- och fettkällor i inom den kommersiella industrin. Glamoröst? Nej. Hållbart? Ja! Under förra året lanserade vi dessutom en serie bord skapade från samma material med samma teknik. Bord tillverkade av strumpbyxor, ja det är möjligt!

Från start har vi återvunnit tusentals strumpbyxor och vårt mål är att helt och hållet kunna sluta cirkeln i vår produktion. Så småningom, så fort tekniken existerar, kommer vi helt kunna tillverka nya strumpbyxor av gamla. 

Innovations

Swedish Stockings Innovations är ett löfte till oss själva, industrin och våra kunder att fortsätta pusha gränserna, oavsett om det är genom våra produkter eller koncept. 

Det är dags att strumpbyxindustrin förändras! Både nylon och elastan är oljeprodukter som släpper ut mängder av växthusgaser när de tillverkas. Eftersom en så stor mängd kläder och strumpbyxor idag tillverkas från just olika typer av plast, måste den här industrin producera både bättre och smartare. Vår innovativa kollektion av produkter har kommit en lång bit på vägen utan råmaterial och nya resurser, vi leder vägen framåt!

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete? Du kan läsa hela vår Sustainability Edit här.